Konkurs " Przepis na zdrowie " rozstrzygnięty!
 
I miejsce Olga Szymańska 
II miejsce Alex Kwiatek
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. 
 
 
 
 
Konkurs "Przepis na zdrowie"
 

 

Światowy Dzień Walki z Otyłością 

Z okazji Światowego Dnia Walki z Otyłością przypadającym 24 października,  w świetlicy szkolnej zorganizowano konkurs "Jakie to warzywo/owoc/przyprawa?" Zadaniem uczniów było prawidłowe rozwiązanie zagadki za pomocą zmysłów węchu,  wzroku i dotyku.  
Dopełnieniem konkursu była projekcja pięciu krótkich filmów pt "Ekipa Chrumasa" opowiadających o prawidłowych nawykach żywieniowych,  unikaniu słodyczy i szanowaniu żywności. Film "Ekipa Chrumasa" powstał na potrzeby programu "Mleko i owoce w szkole",  z którego korzystają uczniowie Szkoły Podstawowej w Dąbrowie. 
 
 
 
Działania i projekty związane z promocją zdrowia, higieną, aktywnością fizyczną w ramach programu "Szkoła Promująca Zdrowie" w roku szkolnym 2018/2019
 
 
Lp. Rodzaj działania Osoby odpowiedzialne Termin realizacji
1. Szkoła na widelcu, Wiem co jem Anna Płotkowiak-Przewoźnik, Magdalena Frąckowiak, Hana Hoffmmann Cały rok szkolny
2. Kółko kulinarne "Akademia palce lizać" Beata Płotkowiak, Hanna Hoffmann Cały rok szkolny
3. Zdrowo się odżywiam Urszula Bartoszewska 15.05.2019r.
4. SKS Jacek Nowak Cały rok szkolny
5.

"Śniadanie daje moc"

kl. I-III

Joanna Urbaniak Listopad 2018
 
 Kółko kulinarne w II semestrze roku szkolnego 2018/2019
 
W ramach grantu oświatowego w II semestrze roku szkolnego 2018/2019 na kółku kulinarnym prowadzonym przez  p. Hannę Hoffmann i p. Beatę Płotkowiak uczniowie mieli okazję nauczyć się przygotowywać następujące potrawy:
 
  • gzik ze szczypiorkiem i rzodkiewką,
  • pastę jajeczną,
  • pizzę,
  • ciasto z owocami,
  • babeczki,
  • ciasto na maślance z owocami,
  • kruche ciasteczka,
  • francuskie pizzerki,
  • desery owocowe,
  • koktajl owocowy,
  • sałatki jarzynowe.
 
 
 Zdrowa lemoniada (czerwiec 2019)
 
W ramach grantu oświatowego "Coś z niczego - kółko recyklingowe" na ostatnich zajęciach robiliśmy zdrową lemoniadę. W ruch poszły cytryny, pomarańcze, limonka, grejpfruty i mięta. Najpierw wyciskaliśmy sok z owoców, później dolewaliśmy wody i dokładaliśmy miętę. Zdrowa lemoniada bez dodatku cukru smakowała wszystkim. Zajęcia zrealizowano w ramach projektu "Szkoła Promująca Zdrowie".
 
 
Konkurs fotograficzny "Miło spędzać czas w kuchni"
 
 
1. Wiosenny koktajl:
3 banany,
3 pomarańcze,
0,5 szklanki mleka kokosowego,
0,5 awokado,
szpinak - wedle uznania (około 100 gramów, może być więcej)
 
Wyciskamy sok z pomarańczy. Przekładamy świeży szpinak na duży durszlak i przepłukujemy pod zimną, bieżącą wodą. Odsączamy. Następnie: banany, awokado, szpinak, mleko kokosowe oraz wyciśnięty sok z pomarańczy miksujemy (w koktajlerze lub blenderem ręcznym) i gotowe! Najlepiej smakuje podany po schłodzeniu w lodówce. Podane proporcje składników można modyfikować według własnego uznania. Smacznego!
(Bartosz Przygodzki)
 
 
2. Nasza propozycja na zdrowy podwieczorek to owoce w czekoladzie z bakaliami.
Przepis:
Tabliczka czekolady, w zależności od preferencji może być gorzka lub mleczna, Owoce - jabłka, banany, truskawki, maliny,
Wiórki kokosowe,
Bakalie - żurawina, rodzynki, orzeszki.
 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Można rozpuścić w mikrofalówce, wkładając czekoladę w miseczce na ok. 20 sekund. Wyciągając na chwilę mieszkamy kostki czekolady. Jeśli czekolada nie rozpuściła się w całości - powielamy proces.
Jabłka kroimy na duże plastry, nakładamy na nie czekoladę oraz dodatki wedle uznania. Mniejsze owoce możemy nabić na patyczek od szaszłyka, polać czekoladą oraz posypać wiórkami kokosowymi.
(Alex Kwiatek)
 
 
Światowy Dzień Zdrowia
 
4 kwietnia 2019 r. z okazji Światowego Dnia Zdrowia w świetlicy szkolnej odbyła się pogadanka na temat zdrowych nawyków żywieniowych. Dzieci odpowiadał na pytania:
  • Co szkodzi zdrowiu?
  • Jakie produkty powinniśmy jeść, a jakich należy unikać?
 
Po rozmowie uczniowie wykonali piramidę zdrowia, która stanowiła część gazetki tematycznej poświęconej zdrowiu.
 
 
Konkurs "Trzymaj formę"
 
 
7 marca 2019 r. w naszej szkole odbył się internetowy konkurs "Trzymaj formę" organizowany przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Poznaniu. Trzy uczennice zmierzyły się z testem zawierającym 40 pytań o tematyce zdrowotnej i dotyczącej aktywnego trybu życia. Wyniki zostaną ogłoszone 29 marca 2019 r. Wtedy też będziemy wiedzieli czy dziewczyny zakwalifikowały się do drugiego, powiatowego etapu konkursu.
 
Nocowanie klasy II a w szkole
 
Noc z 9 na 10 listopada klasa II a spędziła w szkole. Atrakcją wieczoru było samodzielne przygotowywanie zdrowych kanapek na kolację i wspólna degustacja oraz oglądanie filmów tematycznie z tym związanych. Zajęcia te przeprowadzone zostały w ramach realizowanego projektu "Dobrze jemy. Ze szkołą na widelcu".
Nie zabrakło też informatyki! Dzieci miały okazję zaznajomić się z robotem oraz poznać grę edukacyjną "Bit by bit", która uczy tworzenia optymalnych algorytmów.
Wszystkim dopisywał humor i apetyt!
 
 
Konkurs wiedzy o odżywianiu
 
23 i 24 października 2018 r. w ramach Światowego Dnia Walki z otyłością został przeprowadzony konkurs dla klas II-VIII. Zadanie polegało na odgadnięciu nazw przypraw oraz warzyw/owoców i zapisaniu ich na kartce. Dzieci mogły wykorzystywać zmysły do rozwiązania zagadki. Niektóre warzywa/owoce sprawiały dzieciom nie lada problem.
 
Pogadanka na temat zdrowego odżywiania w klasie II a
 
17 września 2018 r. na prośbę p. Anny Płotkowiak-Przewoźnik przeprowadzona została pogadanka na temat zdrowego odżywiania w szkole oraz prawidłowego komponowania śniadań (ze szczególnym uwzględnieniem jajek oraz wędlin). Zajęcia były przygotowane przy pomocy materiałów edukacyjnych "Ekipa Chrumasa gotuje". Program ma na celu promowanie wśród uczniów zdrowej diety poprzez spożywanie owoców i warzyw oraz produktów mlecznych. Po obejrzeniu krótkich filmów propagujących spożywanie owoców i warzyw, dzieci na tablicy korkowej podzieliły produkty spożywcze na zdrowe oraz niezdrowe.
 
 
Działania i projekty związane z promocją zdrowia, higieną, aktywnością fizyczną w ramach programu "Szkoła Promująca Zdrowie"
 
 
Lp. Rodzaj działania Osoby odpowiedzialne Termin realizacji
1. Pogadanka na temat higieny osobistej Urszula Bartoszewska Wrzesień 2017 r.
2. Kółko kulinarne - przygotowywanie i degustacja zdrowych posiłków Hanna Hoffmann, Beata Płotkowiak Wrzesień 2017- czerwiec 2018 r.
3. Warsztaty kulinarne na Święto Pieczonego Ziemniaka

Joanna Draber,

Anna Szwedziak

23.09.2017 r.
4. Projekt "Śniadanie daje moc"

Joanna Draber,

Beata Płotkowiak

Wrzesień 2017 - Luty 2018 r.
5. Taniec - aktywność fizyczna

Monika Hładki,

Danuta Konieczna

Październik 2017 r.
6. Światowy Dzień Zdrowej Żywności - przygotowywanie zdrowych kanapek Diana Jakubczak Listopad 2017
7. Udział w akcji "Szkoła na widelcu" Diana Jakubczak Grudzień 2017- maj 2018 r.
8. Lekcja wychowawcza o zdrowym sposobie odżywiania się Aneta Kowalonek Styczeń 2018 r.
9. Bezpieczne ferie, czyli o formach aktywnego spędzania wolnego czasu Aneta Kowalonek Luty 2018 r.
10. Bezpieczne ferie - lekcja w klasie Diana Jakubczak Luty 2018 r.
11. Zdrowe posiłki - przygotowanie Sylwia Grzesiak Luty 2018 r.
12. Zdrowe śniadanie Aneta Kowalonek Luty 2018 r.
13. Jak aktywnie spędzać czas wolny - pogadanki na godzinie wychowawczej Sylwia Grzesiak Kwiecień 2018 r.
14. Klubik małego plastyka - malowanie warzyw i owoców - świetlica szkolna Barbara Plewińska Maj 2018 r.
15. Dzień zdrowej kanapki Danuta Konieczna Maj 2018 r.
16. Przygotowanie zdrowych, kolorowych sałatek owocowych i soków Ewa Dufrat Maj 2018 r.
17. Niesamowity świat higieny jamy ustnej Anna Przewoźnik Maj - czerwiec 2018 r.
18. Ratujemy i uczymy ratować

Anna Przewoźnik, Magdalena Frąckowiak

Czerwiec 2018 r.
19. Piknik klasowy - wiem co jem, owoce i warzywa

Urszula Bartoszewska

Czerwiec 2018 r.
20. Przygotowanie sałatki fit na festyn szkolny

Diana Jakubczak

Czerwiec 2018 r.
21. Bezpieczne wakacje - lekcja w klasie

Diana Jakubczak

Czerwiec 2018 r.