Co to jest Szkoła Promująca Zdrowie?


Szkoła Promująca Zdrowie jest to siedlisko, w którym członkowie społeczności szkolnej - pracownicy i uczniowie: podejmują starania, aby poprawić swoje samopoczucie i zdrowie, uczą się jak zdrowiej żyć i jak tworzyć zdrowe środowisko, zachęcają ludzi, zwłaszcza rodziców do podjęcia podobnych starań. 

 

Jakie są główne cechy Szkoły Promującej Zdrowie?

 

Edukacja zdrowotna jako ważny element programu nauczania szkoły.

Etos zdrowia w szkole to znaczy troska o dobre samopoczucie uczniów i wszystkich pracowników szkoły.

Współdziałanie z rodzicami i społecznością lokalną.

 

Jakie są cele Szkoły Promującej Zdrowie?

 

Nadrzędnym celem SZPZ jest zdrowy styl życia społeczności szkolnej i lokalnej. Aby to osiągnąć społeczność szkolna powinna starać się m.in.:

  • kształtować poczucie odpowiedzialności za zdrowie każdej osoby, w rodzinie i w społeczności lokalnej,

  • zachęcać do zdrowego stylu życia oraz stworzyć uczniom i pracownikom realne i atrakcyjne możliwości dokonywania zdrowych wyborów,

  • umożliwiać uczniom rozwój ich potencjału fizycznego, psychicznego i społecznego oraz wzmacniać w nich poczucie własnej wartości,

  • zapewnić sprzyjające zdrowiu środowisko do pracy i nauki,

  • włączyć edukację zdrowotną uczniów do programu nauczania szkoły z wykorzystaniem aktywizujących metod nauczania,

  • wyposażać uczniów w wiedzę i umiejętności niezbędne do podejmowania wyborów dla poprawy własnego zdrowia oraz tworzenia zdrowego i bezpiecznego środowiska fizycznego,

  • włączyć do działań szkoły służbę zdrowia, zwłaszcza do edukacji zdrowotnej.

W tworzeniu Szkoły Promującej Zdrowie współuczestniczą:

  • uczniowie;

  • nauczyciele;

  • rodzice;

  • inni pracownicy szkoły;

  • inne osoby ze społeczności lokalnej.

Jakie były początki Szkoły Promującej Zdrowie w Polsce?

 

Koncepcja szkoły promującej zdrowie narodziła się w Europie w połowie lat 80 dwudziestego wieku. W 1991 r. Światowa Organizacja Zdrowia zaproponowała Polsce, Czechosłowacji i Węgrom realizację projektu: „Szkoła promująca zdrowie”. W 1992 r. utworzona została Europejska Sieć Szkół Promujących Zdrowie. Polska przystąpiła do niej i tak stopniowo w całym kraju szerzona była idea szkół promujących zdrowie. Ruch ten rozwija się w Europie i obejmuje obecnie 45 krajów stowarzyszonych w Europejskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Wspólnym patronatem akcji jest Światowa Organizacja Zdrowia, Rada Europy i  Komisja Europejska.

 

Nasza szkoła jest miejscem, w którym społeczność szkolna podejmuje liczne działania dla poprawy własnego samopoczucia i zdrowia, uczy się,  jak zdrowiej i lepiej żyć. Podstawą dobrego samopoczucia we wszystkich sytuacjach życiowych jest świadome podejście do zdrowia  jako wartości bezcennej. Przystąpienie do sieci Szkół Promujących Zdrowie da możliwość poszukiwania różnych dróg w osiąganiu celu, jakim jest zdrowie fizyczne i psychiczne. Jesteśmy zdania, że edukacja zdrowotna jest ważnym elementem nauczania, dlatego też staramy się promować zasady zdrowego stylu życia.

 

W skład zespołu do spraw promocji zdrowia wchodzą:

 

Kinga Sobieska – nauczyciel wychowania fizycznego - szkolny koordynator,

  • Hanna Hoffmann – nauczyciel edukacji wczesnoszkolnej,

  • Beata Płotkowiak – nauczyciel edukacji wczesnoszkolnej i techniki,

  • Diana Jakubczak – wychowawca świetlicy,

  • Jacek Nowak – nauczyciel wychowania fizycznego,

  • Magdalena Krasowska – pracownik szkoły,

  • Katarzyna Wojcieszyk – przedstawiciel Rady Rodziców,

  • Franciszek Danielewski – przedstawiciel samorządu uczniowskiego.

 

PLAN DZIAŁAŃ SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE 2019/2020

PLAN DZIAŁAŃ SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE 2018/2019

PLAN DZIAŁAŃ SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE 2017/2018

RAPORT ROCZNY 2019/2020

RAPORT ROCZNY 2018/2019

RAPORT ROCZNY 2017/2018

 


 

Bieżące informacje/wydarzenia dotyczące

"Szkoły Promującej Zdrowie"

 

Zdrowo i Sportowo 🤝

Z przyjemnością informujemy, że nasza szkoła bierze udział w ogólnopolskiej akcji - Zdrowo i Sportowo. 🤝
Akcja ma na celu promowanie przede wszystkim aktywności fizycznej wśród dzieci najmłodszych (klasy 1-3). Aktywne dzieci to zdrowsi dorośli. Aktywność fizyczna zmniejsza otyłość, zapobiega wielu chorobom i poprawia odporność organizmu. Zdrowe nawyki trwają przez całe życie. Aktywizacja ruchowa dzieci to zwiększenie ich pewności siebie, poprawa pamięci i koncentracji. Zajęcia sportowe uczą także zasad fair play oraz współpracy w grupie.
Sport to wybór, zdrowie to nagroda 😉
Akcja objęta jest Honorowym Patronatem Ministerstwa Sportu.
 

 

Dzień zdrowej i pysznej kanapki 

8 listopada świętowaliśmy Światowy Dzień Zdrowego Jedzenia.
Z tej okazji uczniowie samodzielnie przygotowywali zdrowe i smaczne kanapki, które później mogli ze smakiem zjeść.
Poniżej przedstawiamy najlepsze z nich 😋🥯

FILM

 

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia

W niedzielę obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia. 🥑💚
Z tej okazji świetlica szkolna zaprasza dzieci na warsztaty online, podczas których nauczymy się przygotowywać zdrową przekąskę - hummus z ciecierzycy.
➡️https://www.facebook.com/events/361966828367465

Chcemy zobaczyć jak świętujecie ten dzień pyszną, zdrową kanapką. Czekamy na zdjęcia Waszych kanapek do 10 listopada włącznie. 🥯😋Smacznego!

 

 Najlepszy Sportowiec Online

Tytuł Najlepszego Sportowca Online w październiku trafia do... 💥🤸‍♀️

✔️ Zuzanny Karwańskiej z klasy 4A (4:20),
✔️ Malwiny Jasińskiej z klasy 5A (2:00),
✔️ Marty Głowskiej z klasy 6A (7:34),
✔️ Dominiki Grzesiak z klasy 6B (5:02),
✔️ Martyny Szagżdowicz z klasy 7A (2:07).

Dziewczyny w październiku konkurowały między sobą wykonując podpór przodem na przedramionach (tzw. plank/deska). ⏱

💬 Czy wiesz, że w 2020 r. w Illinois 62-letni George Hood - były amerykański żołnierz, ustanowił Nowy Rekord Świata w Planku, wynoszący 8 godzin 15 minut i 15 sekund?

Wśród kobiet rekord ustanowiła w 2019 r. Dana Glowacka - Kanadyjka polskiego pochodzenia, wynoszący 4 godziny 19 minut i 55 sekund.

Brawa dla naszych dziewczyn za podjęcie wyzwania oraz za ustanowione, nowe rekordy 🥰👏

 

Europejski Dzień Sportu Szkolnego

25 września obchodzimy Europejski Dzień Sportu Szkolnego, który zamyka Europejski Tydzień Sportu obchodzony w szkołach z całej Europy i ze świata.
Ideą Europejskiego Dnia Sportu Szkolnego (ESSD - European School Sport Day) jest celebracja i promocja aktywności wśród uczniów, a naszym marzeniem jest by ta aktywność towarzyszyła im przez całe życie.
Z dumą prezentujemy certyfikat, którym zostaliśmy nagrodzeni za nasze działania.

#BeActive #ESSD2020 

 

 

Gimnastyka korekcyjno-kompensacyjna

Zachęcamy wszystkich uczniów z aktualnym skierowaniem od lekarza do uczęszczania na bezpłatne zajęcia gimnastyki korekcyjno-kompensacyjnej w naszej szkole. Zajęcia z gimnastyki korekcyjnej są dostosowane do rodzaju wady oraz do realizowania celów korekcyjnych. Zainteresowane osoby proszone są o dostarczenie skierowań od lekarza p. Kindze Sobieskiej. Zaczynamy w najbliższy czwartek 😉

 
 
 
Konkurs " Przepis na zdrowie " rozstrzygnięty!
 
I miejsce Olga Szymańska 
II miejsce Alex Kwiatek
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów. 
 
 
 
 
Konkurs "Przepis na zdrowie"
 

 

Światowy Dzień Walki z Otyłością 

Z okazji Światowego Dnia Walki z Otyłością przypadającym 24 października,  w świetlicy szkolnej zorganizowano konkurs "Jakie to warzywo/owoc/przyprawa?" Zadaniem uczniów było prawidłowe rozwiązanie zagadki za pomocą zmysłów węchu,  wzroku i dotyku.  
Dopełnieniem konkursu była projekcja pięciu krótkich filmów pt "Ekipa Chrumasa" opowiadających o prawidłowych nawykach żywieniowych,  unikaniu słodyczy i szanowaniu żywności. Film "Ekipa Chrumasa" powstał na potrzeby programu "Mleko i owoce w szkole",  z którego korzystają uczniowie Szkoły Podstawowej w Dąbrowie. 
 
 
 
Działania i projekty związane z promocją zdrowia, higieną, aktywnością fizyczną w ramach programu "Szkoła Promująca Zdrowie" w roku szkolnym 2018/2019
 
 
Lp. Rodzaj działania Osoby odpowiedzialne Termin realizacji
1. Szkoła na widelcu, Wiem co jem Anna Płotkowiak-Przewoźnik, Magdalena Frąckowiak, Hana Hoffmmann Cały rok szkolny
2. Kółko kulinarne "Akademia palce lizać" Beata Płotkowiak, Hanna Hoffmann Cały rok szkolny
3. Zdrowo się odżywiam Urszula Bartoszewska 15.05.2019r.
4. SKS Jacek Nowak Cały rok szkolny
5.

"Śniadanie daje moc"

kl. I-III

Joanna Urbaniak Listopad 2018
 
 Kółko kulinarne w II semestrze roku szkolnego 2018/2019
 
W ramach grantu oświatowego w II semestrze roku szkolnego 2018/2019 na kółku kulinarnym prowadzonym przez  p. Hannę Hoffmann i p. Beatę Płotkowiak uczniowie mieli okazję nauczyć się przygotowywać następujące potrawy:
 
  • gzik ze szczypiorkiem i rzodkiewką,
  • pastę jajeczną,
  • pizzę,
  • ciasto z owocami,
  • babeczki,
  • ciasto na maślance z owocami,
  • kruche ciasteczka,
  • francuskie pizzerki,
  • desery owocowe,
  • koktajl owocowy,
  • sałatki jarzynowe.
 
 
 Zdrowa lemoniada (czerwiec 2019)
 
W ramach grantu oświatowego "Coś z niczego - kółko recyklingowe" na ostatnich zajęciach robiliśmy zdrową lemoniadę. W ruch poszły cytryny, pomarańcze, limonka, grejpfruty i mięta. Najpierw wyciskaliśmy sok z owoców, później dolewaliśmy wody i dokładaliśmy miętę. Zdrowa lemoniada bez dodatku cukru smakowała wszystkim. Zajęcia zrealizowano w ramach projektu "Szkoła Promująca Zdrowie".
 
 
Konkurs fotograficzny "Miło spędzać czas w kuchni"
 
 
1. Wiosenny koktajl:
3 banany,
3 pomarańcze,
0,5 szklanki mleka kokosowego,
0,5 awokado,
szpinak - wedle uznania (około 100 gramów, może być więcej)
 
Wyciskamy sok z pomarańczy. Przekładamy świeży szpinak na duży durszlak i przepłukujemy pod zimną, bieżącą wodą. Odsączamy. Następnie: banany, awokado, szpinak, mleko kokosowe oraz wyciśnięty sok z pomarańczy miksujemy (w koktajlerze lub blenderem ręcznym) i gotowe! Najlepiej smakuje podany po schłodzeniu w lodówce. Podane proporcje składników można modyfikować według własnego uznania. Smacznego!
(Bartosz Przygodzki)
 
 
2. Nasza propozycja na zdrowy podwieczorek to owoce w czekoladzie z bakaliami.
Przepis:
Tabliczka czekolady, w zależności od preferencji może być gorzka lub mleczna, Owoce - jabłka, banany, truskawki, maliny,
Wiórki kokosowe,
Bakalie - żurawina, rodzynki, orzeszki.
 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Można rozpuścić w mikrofalówce, wkładając czekoladę w miseczce na ok. 20 sekund. Wyciągając na chwilę mieszkamy kostki czekolady. Jeśli czekolada nie rozpuściła się w całości - powielamy proces.
Jabłka kroimy na duże plastry, nakładamy na nie czekoladę oraz dodatki wedle uznania. Mniejsze owoce możemy nabić na patyczek od szaszłyka, polać czekoladą oraz posypać wiórkami kokosowymi.
(Alex Kwiatek)
 
 
Światowy Dzień Zdrowia
 
4 kwietnia 2019 r. z okazji Światowego Dnia Zdrowia w świetlicy szkolnej odbyła się pogadanka na temat zdrowych nawyków żywieniowych. Dzieci odpowiadał na pytania:
  • Co szkodzi zdrowiu?
  • Jakie produkty powinniśmy jeść, a jakich należy unikać?
 
Po rozmowie uczniowie wykonali piramidę zdrowia, która stanowiła część gazetki tematycznej poświęconej zdrowiu.
 
 
Konkurs "Trzymaj formę"
 
 
7 marca 2019 r. w naszej szkole odbył się internetowy konkurs "Trzymaj formę" organizowany przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Poznaniu. Trzy uczennice zmierzyły się z testem zawierającym 40 pytań o tematyce zdrowotnej i dotyczącej aktywnego trybu życia. Wyniki zostaną ogłoszone 29 marca 2019 r. Wtedy też będziemy wiedzieli czy dziewczyny zakwalifikowały się do drugiego, powiatowego etapu konkursu.
 
Nocowanie klasy II a w szkole
 
Noc z 9 na 10 listopada klasa II a spędziła w szkole. Atrakcją wieczoru było samodzielne przygotowywanie zdrowych kanapek na kolację i wspólna degustacja oraz oglądanie filmów tematycznie z tym związanych. Zajęcia te przeprowadzone zostały w ramach realizowanego projektu "Dobrze jemy. Ze szkołą na widelcu".
Nie zabrakło też informatyki! Dzieci miały okazję zaznajomić się z robotem oraz poznać grę edukacyjną "Bit by bit", która uczy tworzenia optymalnych algorytmów.
Wszystkim dopisywał humor i apetyt!
 
 
Konkurs wiedzy o odżywianiu
 
23 i 24 października 2018 r. w ramach Światowego Dnia Walki z otyłością został przeprowadzony konkurs dla klas II-VIII. Zadanie polegało na odgadnięciu nazw przypraw oraz warzyw/owoców i zapisaniu ich na kartce. Dzieci mogły wykorzystywać zmysły do rozwiązania zagadki. Niektóre warzywa/owoce sprawiały dzieciom nie lada problem.
 
Pogadanka na temat zdrowego odżywiania w klasie II a
 
17 września 2018 r. na prośbę p. Anny Płotkowiak-Przewoźnik przeprowadzona została pogadanka na temat zdrowego odżywiania w szkole oraz prawidłowego komponowania śniadań (ze szczególnym uwzględnieniem jajek oraz wędlin). Zajęcia były przygotowane przy pomocy materiałów edukacyjnych "Ekipa Chrumasa gotuje". Program ma na celu promowanie wśród uczniów zdrowej diety poprzez spożywanie owoców i warzyw oraz produktów mlecznych. Po obejrzeniu krótkich filmów propagujących spożywanie owoców i warzyw, dzieci na tablicy korkowej podzieliły produkty spożywcze na zdrowe oraz niezdrowe.
 
 
Działania i projekty związane z promocją zdrowia, higieną, aktywnością fizyczną w ramach programu "Szkoła Promująca Zdrowie"
 
 
Lp. Rodzaj działania Osoby odpowiedzialne Termin realizacji
1. Pogadanka na temat higieny osobistej Urszula Bartoszewska Wrzesień 2017 r.
2. Kółko kulinarne - przygotowywanie i degustacja zdrowych posiłków Hanna Hoffmann, Beata Płotkowiak Wrzesień 2017- czerwiec 2018 r.
3. Warsztaty kulinarne na Święto Pieczonego Ziemniaka

Joanna Draber,

Anna Szwedziak

23.09.2017 r.
4. Projekt "Śniadanie daje moc"

Joanna Draber,

Beata Płotkowiak

Wrzesień 2017 - Luty 2018 r.
5. Taniec - aktywność fizyczna

Monika Hładki,

Danuta Konieczna

Październik 2017 r.
6. Światowy Dzień Zdrowej Żywności - przygotowywanie zdrowych kanapek Diana Jakubczak Listopad 2017
7. Udział w akcji "Szkoła na widelcu" Diana Jakubczak Grudzień 2017- maj 2018 r.
8. Lekcja wychowawcza o zdrowym sposobie odżywiania się Aneta Kowalonek Styczeń 2018 r.
9. Bezpieczne ferie, czyli o formach aktywnego spędzania wolnego czasu Aneta Kowalonek Luty 2018 r.
10. Bezpieczne ferie - lekcja w klasie Diana Jakubczak Luty 2018 r.
11. Zdrowe posiłki - przygotowanie Sylwia Grzesiak Luty 2018 r.
12. Zdrowe śniadanie Aneta Kowalonek Luty 2018 r.
13. Jak aktywnie spędzać czas wolny - pogadanki na godzinie wychowawczej Sylwia Grzesiak Kwiecień 2018 r.
14. Klubik małego plastyka - malowanie warzyw i owoców - świetlica szkolna Barbara Plewińska Maj 2018 r.
15. Dzień zdrowej kanapki Danuta Konieczna Maj 2018 r.
16. Przygotowanie zdrowych, kolorowych sałatek owocowych i soków Ewa Dufrat Maj 2018 r.
17. Niesamowity świat higieny jamy ustnej Anna Przewoźnik Maj - czerwiec 2018 r.
18. Ratujemy i uczymy ratować

Anna Przewoźnik, Magdalena Frąckowiak

Czerwiec 2018 r.
19. Piknik klasowy - wiem co jem, owoce i warzywa

Urszula Bartoszewska

Czerwiec 2018 r.
20. Przygotowanie sałatki fit na festyn szkolny

Diana Jakubczak

Czerwiec 2018 r.
21. Bezpieczne wakacje - lekcja w klasie

Diana Jakubczak

Czerwiec 2018 r.
 
 
Kółko kulinarne w roku szkolnym 2017/2018 - II semestr
 
 
W ramach programu "Szkoła Promująca Zdrowie" raz na dwa tygodnie odbywa się w szkole kółko kulinarne, w którym uczestniczy 18 uczniów z klasy II i III. Prowadzącymi kółko są: Hanna Hoffmann oraz Beata Płotkowiak.
W drugim semestrze roku szkolnego 2017/2018 prowadzące z uczniami przygotowały :
  • karnawałowe wypieki - faworki,
  • koktajle owocowe,
  • smakowite naleśniki,
  • pastę jajeczną,
  • ciasto bez pieczenia - Kinder Country,
  • sałatkę grecką,
  • kokosowe ciasteczka,
  • sernik na zimno,
  • gofry na zakończenie warsztatów.

Kółko cieszyło się dużą popularnością, potrawy wykonywane są z produktów przyniesionych przez uczniów.

 

Gazetka tematyczna związana z projektem

"Szkoła Promująca Zdrowie"

(kwiecień 2018 r.)

 

Quiz o zdrowiu

11 i 12 kwietnia 2018 r. z okazji Światowego Dnia Zdrowia odbył się w szkole quiz wiadomości na temat dbania o zdrowie, aktywności fizycznej i higieny. Konkurs przeznaczony był dla klas II-VII. W konkursie wzięło udział 9 osób z klas II-III oraz 10 osób z klas IV-VI. Oprócz konkursu powstała gazetka tematyczna w łączniku w modułach.

 

Dzień zdrowego II śniadania

 

Dzień 20 marca 2018 r. w naszej szkole był wyjątkowo pyszny i zdrowy! Uczniowie na zajęciach przygotowali kolorowe drugie śniadanie. Na kanapkach królowały świeże warzywa i zioła. Lekcje miały na celu uzmysłowić dzieciom jak istotne jest spożywanie drugiego śniadania. Szkolna akcja jest częścią programu "Szkoła Promująca Zdrowie". Dodatkowo w klasie III a i III b uczniowie zmagali się z różnorodnymi konkurencjami sportowymi, bo w zdrowym ciele - zdrowy duch!

 

Lekcje o dobrych manierach przeprowadzone w klasie III a (26.01.2018 r.) oraz w klasie III b (30.01.2018 r.)

 

Klasy trzecie wiedzą jak się zachować przy stole. W klasach trzecich została przeprowadzona lekcja o dobrych manierach przy stole. Uczniowie wykazali się dużą wiedzą w tym zakresie, ale niektóre reguły były dla nich zaskoczeniem, np. to, że nie czyta się gazet i nie korzysta z telefonu przy stole. Uczniowie uczyli się w jaki sposób poprawnie ułożyć sztućce na stole. Po krótkiej pogadance dzieci zrobiły pracę plastyczną - co można robić przy stole i czego nie powinno się robić. Pracy grupowej towarzyszyła dobra współpraca.

 

Kółko kulinarne w roku szkolnym 2017/2018 - I semestr

 

W ramach programu "Szkoła Promująca Zdrowie" raz na dwa tygodnie odbywa się w szkole kółko kulinarne, w którym uczestniczy 18 uczniów z klasy II i III. Prowadzącymi kółko są: Hanna Hoffmann oraz Beata Płotkowiak.

W pierwszym semestrze roku szkolnego 2017/2018 prowadzące z uczniami przygotowały jesienne kanapki, jogurtowe desery, zdrowe babeczki, sałatkę jarzynową, owocowe szaszłyki, gofry, tosty. W okresie przedświątecznym uczestnicy zajęć ozdabiali pierniki, a tuż po Świętach przygotowali wafelkowe smakołyki. Kółko cieszy się ogromną popularnością, a potrawy wykonywane są z produktów przyniesionych przez uczniów.

 

Trzymaj Formę!

 

W ramach programu profilaktycznego "Trzymaj Formę" realizowanego w Szkole, w klasie IV b zostały przeprowadzone warsztaty o tematyce prozdrowotnej. Zajęcia podzielone były na dwie części. Pierwsza - wykładowa polegała na analizie piramidy żywienia i aktywności fizycznej, a w drugiej części - warsztatowej, uczniowie sprawdzali swoją wiedzę w praktyce poprzez wykonanie dwóch zadań. Uczniowie z chęcią opowiadali o swoich wyborach i nawykach żywieniowych. Mamy nadzieję, że wiedza ta będzie im towarzyszyła w życiu codziennym.

 

Wojewódzka Konferencja Szkół Promujących Zdrowie

 

24 listopada 2017 r. odbyła się Wojewódzka Konferencja Szkół Promujących Zdrowie nt. Ochrona i promocja zdrowia pracowników szkoły jako wartość w Szkole Promującej Zdrowie w Sali Sesyjnej Wielkopolskiego Urzędu Wojewódzkiego w Poznaniu.

 

110 urodziny patronki!

 

17.11.2017 r. w Szkole Podstawowej im. Astrid Lindgren odbyły się niezwykłe 110 urodziny patronki. W ramach tej uroczystości dla zaproszonych gości ze Szkoły Podstawowej nr 82 w Poznaniu oraz Szkoły Podstawowej z Chomęcic gospodarze, czyli klasa II przygotowała zajęcia warsztatowe.

Składały się one z dwóch części. W pierwszej z nich uczniowie uczestniczyli w rozmowie na temat przeczytanej bajki o królu Łakomczuchu Wielkim, następnie wysłuchali krótkiego wykładu na temat piramidy zdrowia. Później pracując w grupach samodzielnie wykonali piramidę, korzystając z dostępnych folderów reklamowych. W części drugiej warsztatów uczniowie samodzielnie wykonali zdrowe kanapki z dostępnych produktów.

Warsztatom towarzyszyły dobre humory i chęć do pracy. Ponadto uczniowie wykazali się niemałymi wiadomościami w zakresie zdrowego odżywiania. Miejmy nadzieję, że wiedza, którą zdobyli na zajęciach pomoże im w codziennym, właściwym wyborze produktów żywnościowych.

 

Quiz o zdrowiu

 

25.10 i 26.10.2017 r. z okazji Dnia Walki z otyłością odbył się w szkole quiz tematyczny na temat zdrowego styli życia.

 

25.10.2017 r. - 15 uczniów z klas IV-VII

Wyniki:

1 miejsce - Mikołaj Mazurek oraz Dominika Dorna

Wyróżnienie - Lena Jankowska, Aleksandra Zielke, Jan Kurzela, Ilona Suchodolska

 

26.10.2017 r. - 7 uczniów z klas II-III

Wyniki:

1 miejsce - Anna Lewandowska oraz Malwina Jasińska

2 miejsce - Lena Koczorowska

3 miejsce - Wiktoria Lechniak

 

Wręczenie dyplomów i nagród odbędzie się 10.11.2017 r. podczas apelu z okazji Święta Niepodległości.

 

Nowa piramida żywienia i aktywności fizycznej

 

11.10.2017 r. w klasie III a i III b w ramach projektu "Szkoła Promująca Zdrowie" uczniowie dowiedzieli się jak wygląda nowa piramida żywienia i aktywności fizycznej. Prowadząca omówiła poszczególne poziomy piramidy i produkty spożywcze znajdujące się na każdym z nich. Wiedza teoretyczna została przeniesiona na praktykę. Dzieci posługując się folderami reklamowymi wykonały własne piramidy. Kreatywności i pomysłowości uczniów nie było końca.

 

Święto Pieczonego Ziemniaka

 

W ramach Święta Pieczonego Ziemniaka zorganizowanego 23 września 2017 r. w Szkole zostały przygotowane warsztaty kulinarne "Owocowe Jeże". Zadanie polegało na udekorowaniu gruszki rozmaitymi owocami. Warsztaty cieszyły się dużym powodzeniem.