W piątek 20 października obchodziliśmy Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Nie jest tajemnicą, że o zdrowie trzeba dbać całe życie. Nawyki wypracowane w czasach dzieciństwa, opłacą się w późniejszych latach. Podstawą jest zbilansowana dieta, bogata w owoce i warzywa. Zawierają one witaminy oraz pierwiastki, które wspomagają pracę całego naszego organizmu. Dzień Owoców i Warzyw świętujemy globalnie, by wspierać zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczące spożycia min. 400 g warzyw i owoców w 5 porcjach dziennie na osobę. Oczywiście przypominamy również, że jedną porcją może być szklanka soku!

Klasy 1-3 włączając się do tej akcji przygotowały podczas piątkowych zajęć lekcyjnych: sałatki owocowe i warzywne, zdrowe kanapki z dużą ilością warzyw, owocowe szaszłyki oraz kukiełki warzywno - owocowe, które potem z przyjemnością zostały skonsumowane.