Kochani, co powiecie na pyszną i zdrową sałatkę, której smak przypomni Wam o nadchodzącej wiośnie? Poniżej prezentujemy kilka przepisów, które możecie wykonać w domu z rodzicami. ☺

1. Sałatka wiosenna

Składniki:

  • pęczek rzodkiewek
  • kapusta pekińska
  • puszka kukurydzy
  • świeży ogórek
  • świeży koperek
  • Dressing:
  • 1 łyżka majonezu
  • pół kubeczka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki maślanki
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz do smaku


Przygotowanie:

 

  1. Warzywa umyć, rzodkiewkę i ogórek pokroić w plasterki. Kapustę posiekać w drobne paseczki. Koperek posiekać. Wrzucić do miski, dodać odsączoną kukurydzę z puszki.

 

  1. Składniki na dressing wymieszać i polać po sałatce. Gotowe i smacznego!

sałatka wiosenna przepis: Przepisy, jak zrobić - Smaker.pl

 

  2. Sałatka grecka

 

Składniki:

  • 1 opakowanie roszponki
  • 1 opakowanie fety
  • 1 czerwona cebula
  • czarne oliwki
  • pomidorki cherry
  • oliwa z oliwek
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1/2 cytryny

 

Roszponkę opłucz, osusz i wrzuć do miski. Dodaj pokrojoną w kostkę fetę, pokrojoną w talarki cebulę oraz oliwki. Pomidorki przekrój na pół i dorzuć do reszty. Całość obficie polej oliwą wymieszaną z pozostałymi składnikami i podawaj.

 

Sugestie: Do przygotowania sałatki greckiej możesz również użyć pokrojonego w talarki świeżego ogórka lub kaparów, a jako dodatek np. zamiast soku z cytryny polecam również spróbowanie wersji z odrobiną octu winnego. 

 

Pytanie: Czy grecka sałatka koniecznie musi być na bazie chrupiącej sałaty lodowej?

Odpowiedź: Absolutnie nie! Możesz ją przygotować na drobnych sałatach, ale też wykorzystać natkę pietruszki, czy chociażby świeże liście szpinaku. 

Sałatka grecka - PrzyslijPrzepis.pl

 

3. Sałatka z Fasolki Szparagowej

Składniki:

  • 1/2 kg zielonej fasolki szparagowej
  • 1 puszka mandarynek
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek do skropienia

    Fasolkę oczyść i gotuj al dente. Wymieszaj ją z odcedzonymi z syropu mandarynkami (możesz je pokroić na mniejsze kawałki), pieprzem i odrobiną oliwy z oliwek. Gotowe!




    Smacznego!